הצעה תכנונית להתחדשות עירונית
בצפון הישן של תל אביב, מרחק פסיעה מפארק הירקון, עומדים על מגרש בשטח שלושה דונם שני מבנים בצורת 'ר' המאכלסים 55 יחידות דיור, הצמאים לחידוש והתחדשות. האזור כולו מתאפיין בבניה מרקמית נמוכה (חלק מתכנית השיכונים) המאופיינת בקומות עמודים מפולשות ובצמחייה מגוונת, עשירה ועצים עבותים ועתיקים. בנוסף למיקום האטרקטיבי, מתחם צירלסון- רילף-פרידמן ייחודי בהיותו בלוק מגורים עצמאי וגדול המוקף על ידי רחובות מכל צדדיו.
בבואנו לתכנן את הפרויקט העתידי, בדקנו מספר טיפולוגיות בינוי ובחנו את הדופן העירונית שהן יוצרות לרחוב, את המרחב הציבורי (והפרטי) הנוצר וכן את איכות יחידות הדיור. חקרנו את צורות הבינוי כדי למצוא את המיטבית למקום. ניתן לחלק את צורות הבניה שהצענו לשתי קבוצות עיקריות:
הראשונה של מבנים המפוזרים על המגרש והשניה של בלוקים היקפיים (על צורותיהם) היוצרים חללים ציבוריים מוגדרים. לאחר ניתוח כל החלופות בחרנו לשחזר את הטיפולוגיה הקיימת של שני מבנים בצורת 'ר' היוצרים ביניהם חלל מרכזי משותף ופרטי-ציבורי לרווחת דיירי המבנה והשכונה. הבחירה בחלופה זאת מכבדת את המבנה הקיים בכך שהיא שומרת אחד ממאפייניו העיקריים. ראינו פוטנציאל רב ביצירת חצר פנימית מזמינה ומתפקדת, אשר מאפשרת שיטוט, מפגש, משחק, ישיבה, מנוחה ועוד. החצר המתוכננת עשירה, מרובת צמחיה ועצים, בעלת עושר חומרי וברמות פרטיות – ציבוריות מגוונות שיתאימו למגוון אוכלוסיות ושימושים. אל החצר מובילים שני מעברים, המציעים הצצות לתוכה ופותחים אותה לשכונה, לרחובות ההיקפיים ולגן זינגר הצמוד.
בקומת הקרקע אנו מציעים קומות עמודים בפינות המגרש, אשר יוצרות תווך פרטי- ציבורי המאפיין את הבינוי התל אביבי וכן אזורי כניסה שקופים שדרכם ניתן להציץ אל תוך החצר המשותפת. בכל מבנה מתוכננים שלושה גרעינים אשר משרתים בכל קומה 2-3 יחידות דיור. כך נשמרת גם האינטימיות של מספר שכנים קטן בכל קומה. במתחם דירות בגדלים שונים המציעות תמהיל דיור לכל גדלי משקי הבית. כל החללים הציבוריים (סלונים ומטבחים) פונים אל הרחוב ומתווכים על ידי מרפסת רחבה בעוד החדרים הפרטיים פונים אל החצר המשותפת ושומרים על פרטיות ואינטימיות לדייירים. הדירות תוכננו כך שהן מאפשרות כניסת אור ואוויר לכל אחד מחדרי הבית, למרות היותן דירות בעלות שני כיווני אוויר. הדירות מאפשרות גם גמישות רבה בתכנון ועיצוב הפנים כך שתוכלנה להיות מותאמות לצרכים השונים של כל משפחה.
בפיתוח השפה האדריכלית שאלנו את עצמנו כיצד ייראו מגורים תל אביביים עכשוויים, תוך כיבוד המורשת האדריכלית התל אביבית ועם הפנים קדימה. השתמשנו בכמה אלמנטים אדריכליים עיקריים של העיר הלבנה בהם קומות עמודים, מרפסות וחלונות סרט. את חלקם ציטטנו באופן מדויק ואחרים פירשנו ועיבדנו. חומרי הגמר בפרויקט המוצע הם חומרים תל אביביים כמו טיח לבן ותריסי עץ וכן חומרים עכשוויים – זכוכית, עץ, אלומיניום ומתכת. התוצאה היא מתחם עכשווי, עשיר, מכובד ו"תל אביבי" המציע דופן עירונית ברורה, חלל ציבורי עשיר ויחידות דיור מגוונות ואיכותיות.