משרד החקלאות, באמצעות היחידה להגנת הצומח, בודק את כל נגעי הצמחים של כלל היבוא והיצוא במדינה על מנת להבטיח שלא ייכנסו מחלות ומזיקי צמחים. מבנה מעבדות הגנת הצומח המתוכנן מרכז בתוכו את המעבדות, חדרי המחקר והמשרדים הנדרשים לצורך פעילות זאת.
המבנה המתוכנן הוא בניין בן שתי קומות בשטח 1,600 מ"ר. המבנה ממוקם בתוך הקריה החקלאית בבית דגן, ממערב למבנה מעבדות קיים, שהוקם בשנות השבעים של המאה הקודמת. המבנה המתוכנן יכיל מעבדות אבחון ושירות לביולוגיה מולקולרית, פיטופתולוגיה, נמטולוגיה ויחידת ההסגר. בנוסף למעבדות היחידות השונות, מתוכננים במבנה גם חדרי מחקר, פונקציות תומכות ומשרדים לחוקרים ומנהלים. המבנה המתוכנן עומד בסטנדרטים עכשוויים למבני מעבדות ומחקר המקובלים בארץ ובעולם ויציע תנאים פיזיים שיאפשרו שיטות בדיקה חדשניות.
מבנה מעבדות הגנת הצומח תוכנן כשני נפחים נפרדים, האחד (המזרחי) משרת את חדרי המעבדות ובשני (המערבי) מתוכננים חדרי המשרדים. במפרק בין שני הנפחים מוקם גרעין המבנה ובו הפונקציות המשרתות את כלל המשתמשים והאורחים בבניין. שני הנפחים מובדלים זה מזה בעיצובם, בחומריהם ובשפה האדריכלית שלהם. החיבור בין שני הנפחים נעשה באמצעות שני קירות מסך. דרך קיר המסך האחד נכנסים למבנה ודרכו ניתן לראות את החלל הכפול המקבל את פני המגיעים. קיר המסך השני יוצר את מרפסת המנוחה לעובדי ואורחי יחידת ההסגר, הצופה על הגינה הנושאית הפרטית. כל אחד מאגפי המבנה תוכנן כמסדרון דו צדדי שלאורכו מוקמו כיכרות קטנות בהן הכניסות לחדרים ולמעבדות.
המבנה תוכנן ממערב למבנה הקיים, כך ששתי חזיתות המבנים יוצרות המשכיות המאפשרת ציר תנועה רציף לטובת העובדים. הציר מלווה בשדרת עצים וספסלי ישיבה לאורכו. את המגיעים מהמבנה הוותיק מקבל נפח המעבדה הביומולקולרית, המודגש ומובדל באמצעות חומריותו (לוחות אלומיניום) ופתחיו. על הקיר הצמוד לכניסה תוכננה נישה לקיר ירוק עליו תגדל צמחיה. הקיר הירוק ממשיך גם על הקרקע ומהווה רמז לתפקיד ומהות הבניין – שרותי הגנת הצומח. פסי צמחיה פראית תוכננו לאורך החזיתות הדרומית והמערבית. דגש מיוחד הושם בתכנון על כניסת אור ואוויר לכל החדרים והחללים, תוך כדי הגנה מפני השמש הקופחת. רפפות טרה-קוטה תוכננו להצליל את החזיתות הדרומית והמערבית. שאר חומרי הגמר במבנה יהיו טיח לבן, אלומיניום, דקטון ו"קיר ירוק".